Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, yerel haber kanallarına verdiği röportajda Yeni Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemelerin sağlık sistemini daha etkin kılmayı hedeflediğini belirten Tartar, aile hekimliğinin sağlık sisteminin temel taşı olduğunun altını çizdi. İşte röportajdan öne çıkan başlıklar:
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin amacı nedir?
"Vatandaşımızın Sağlığa İlk Erişim Kapısı Aile Hekimleri Olacak"
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle aile hekimlerinin daha işlevsel hale gelmesinin hedeflendiğini belirten Tartar, şu ifadeleri kullandı:
"Bakanlığımız Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapmış olduğu değişiklik ile aile hekimliğinin sağlık sistemi içerisinde daha işlevsel hale getirilmesini hedeflemektedir. Bu yönetmelik, aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını ve vatandaşlarımızın sağlığa erişimde ilk kapılarının aile hekimleri olmasını sağlayacak. Böylece aile hekimliği sistemimizin verimliliği artacak ve hem vatandaşlarımızın hem de sağlık çalışanlarımızın memnuniyeti yükselecektir."
Aile hekimleri antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazdığında maaşları kesilecek mi?
"Gereksiz İlaç Kullanımı Önleniyor, Maaş Kesintisi Söz Konusu Değil"
Aile hekimlerinin yazdığı ilaçlarla ilgili maaş kesintisi yapılacağına dair söylentilere de açıklık getiren Tartar:
"Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı ciddi bir sağlık sorunu. OECD ülkeleri ortalamasının 2,5 katı kadar antibiyotik tüketiyoruz. Yönetmelik, bu oranları düşürmeyi hedefliyor. Ancak bu, aile hekimlerinden maaş kesilmesi şeklinde yapılmıyor. Tam aksine, önceki dönem yazılan ilaçların ortalamasını düşüren aile hekimlerimize ilave bir ek ödeme yapılarak teşvik sağlanıyor, Burada ilaçların doğru zamanda doğru sürelerle kullanılması teşvik edilerek önemli bir halk sağlığı sorunu olan gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilecektir." dedi.
Aile hekimliği nüfusları düşüyor mu?
"Aile Hekimlerinin Sorumlu Olduğu Nüfus Azaltıldı"
Yeni yönetmelik ile aile hekimlerinin sorumlu oldukları nüfusun 4000’den 3500’e düşürüldüğünü belirten Tartar, bu düzenlemenin amacını şu sözlerle anlattı:
"Kronik hastalık ve kanser taramaları, bağışıklama gibi koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla zaman ayrılacak. Ayrıca kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın etkin takibiyle hastalık yükü azaltılarak, halk sağlığını koruma amaçlanmıştır."
Vatandaşlarımız aile hekimine başvurmadan hastaneye giderse aile hekiminin maaşı kesilecek mi?
"Hastaneye Başvuran Vatandaşlar ve Aile Hekimleri Cezalandırılmıyor"
Tartar, vatandaşların aile hekimine başvurmadan hastaneye gitmeleri durumunda aile hekimlerinin maaşlarından kesinti yapılacağı yönündeki iddiaları da reddetti:
"Hastanelere başvuruya herhangi bir engel konulmadığı gibi, bu durum aile hekimlerimizin maaşlarını da etkilemiyor. Hatta hastaneye başvuru oranlarını düşüren veya sabit tutan aile hekimlerine ilave ek ödeme yapılması öngörülüyor," Bunun bir parçası olarak aile hekimlerimize kendi nüfuslarına hastanelerden öncelikli randevu alabilme yetkisi verilmiştir. diyerek sistemin teşvik üzerine kurulu olduğunu vurguladı.
Hasta memnuniyet oranı düşük olanaile hekimi cezalandırılacak mı?
"Hasta Memnuniyet Oranları Teşvik Unsuru Olacak"
Hasta memnuniyet oranlarının maaşları etkilemeyeceğini ancak memnuniyeti yüksek olan aile hekimlerinin teşvik alabileceğini belirten Tartar:
"Aile hekimlerimizin maaşı hasta memnuniyeti ne olursa olsun düşmeyecek. Ancak il genelindeki memnuniyet oranlarının üzerinde bir oran yakalayan aile hekimlerimiz teşvik ödemesi alabilecek," Bu değerlendirme aylık olarak yapılacak ve bir ay teşvik alamayan hekim bir sonraki ay memnuniyet oranına göre bu teşvikten yararlanabilecektir. şeklinde konuştu.
Poliklinik sayıları teşvik ödemesini nasıl etkileyecek?
"Poliklinik Sayıları Daha Gerçekçi Bir Hale Getirildi"
Tartar, yönetmelikte poliklinik sayılarının da aile hekimlerinin nüfuslarına göre düzenlendiğini belirtti:
"Eskiden tüm aile hekimlerinin günde 76 muayene yapması gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu sayı hekimlerin nüfusuna göre değişecek. Düşük nüfuslu aile hekimi daha az poliklinik sayısı ile teşvik alabilecektir. Örneğin, 3000 nüfusu olan bir aile hekimi günde ortalama 48 hasta görerek teşvik ödemesi alabilecek."
"Teşvik Ödemeleri 3 Katına Çıkarıldı"
Yeni yönetmelikle aile hekimlerine yapılan teşvik ödemelerinin 3 katına çıkarıldığını ifade eden Tartar, iyi hekimlik uygulamalarının ödüllendirilmesinin amaçlandığını söyledi:
"Bizlerde İl Sağlık Müdürlüğü olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için çalışmaya devam ediyoruz. Yönetmeliğin sahadaki etkilerini yakından takip ederek sistemimizi güçlendireceğiz."
Tartar’ın açıklamaları, yönetmelik değişikliklerinin aile hekimliği sistemini hem vatandaş hem de sağlık çalışanı açısından daha verimli ve memnuniyet odaklı bir yapıya dönüştürmeyi amaçladığını gözler önüne serdi.