3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası
03 Eylül 2024

Ülkemizde bu yıl 3- 9 Eylül 2024  tarihleri arasında   gerçekleştirilecek olan “ Halk Sağlığı Haftası  etkinliklerinde  ile  bağışıklamanın önemi konusunda farkındalık oluşturmak  ve hayatın her aşamasında aşılamanın önemi  ve sürdürebilirliğinin  sağlanması  için bağışıklama çalışmalarının güçlendirilmesi  ve her yaştan insanın  korunmasının  sağlanması hedeflenmektedir.

Halk Sağlığı haftasında “Aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız ile  5 yaş altı çocukların tespit edilerek, aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması ”Ayrıca İlimizde bulunan düzensiz göçmenlerin kayıt altına alınarak; eksik aşılı aşısız çocuk ve gebelerin aşılarının yapılmasının sağlanması da hedeflenmektedir.

Bilindiği Üzere;

2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Kızamık, Hepatit-B, Verem) karşı aşılama yapılıyordu. Bu hastalık grubuna 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan Hib, Kızamıkçık, Kabakulak  aşıları Çocukluk Dönemi Aşı takvimine eklenmiştir.

2008 yılı başından itibaren,  DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere; Konjuge Pnömokok aşısı (KPA), 1- Mart 2011 doğumlu olan çocuklara Hepatit A ve

1 Ocak 2012 sonrasında doğanlara Suçiçeği aşısı uygulaması, TC. Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı  Takvimine  eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 13’e yükselmiştir.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen    aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında   yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.

Bütün çocuklar doğar doğmaz   takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır.

Bunun dışında; sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak, tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır.

Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerine ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsizolarak uygulanmaktadır.


  • -
  • -
  • -
  • -