16 Ekim Dünya Gıda Günü
23 Ekim 2018



1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün(FAO) doğum günü de sayılan 16 Ekim; dünyada her yıl Gıda Günü olarak kutlanmaktadır.

Örgüt 2018 yılı temasını” ZeroHunger (AçlığaSon)” olarak belirledi. “2030’da Sıfır Açlık olan bir dünya mümkün” teması ve ‘Eylemlerimiz Geleceğimizdir’ sloganı ile tüm dünyada düzenlenen Gıda Günü etkinlikleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 2’ncisi olan Sıfır Açlık konusunda dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Açlık ve yetersiz beslenme sorunu daha çok yoksul ülkelerde görüldüğü gibi zengin ülkelerde de değişik şekillerde karşılaşılmaktadır. Beslenme yetersizlikleri dünyada milyonlarca insanın hastalanmasına ve ölümüne neden olmaktadır. Günümüzde yeryüzünde 1 milyar kadar insan aç iken, 1 milyar kadar insan da büyüme ve sağlığı olumsuz etkileyen mikro besin ögesi yetersizliğinden etkilenmektedir. Diğer taraftan 1 milyarın üzerinde insan da normalden daha fazla vücut ağırlığına sahip ve şişmandır. Birçok düşük ve orta gelir seviyesine sahip ülke de mikro besin ögesi yetersizliğinden ve obeziteden olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle sağlığı korumak ve geliştirmek, sürdürülebilir ve düşük çevresel etkilere sahip gıda kaynakları için herkesin ve her kuruluşun çaba harcaması gerekmektedir.

Dünya Gıda Günü kapsamında Hacıbektaş ilçesinde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü , Hacıbektaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hacıbektaş İlçe Devlet Hastanesi işbirliğiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Liseler arası yapılan Gıda Güvenliği ve Beslenme konulu resim yarışması ve sergisiyle öğrencilerin bu konuya dikkati çekildi. Hacıbektaş Kültür Merkezinde, Gıda Mühendisi Şakir Koçak ve Diyetisyen Elif Yanalak lise öğrencilerine konuya ilişkin sunumlarını yaptı ve sonrasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Hacıbektaş Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yasin Çoban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Karaboduk, İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Merve Tulumbacı, Gıda Yem ve Şube Müdürü Atilla Arslangiray ve çeşitli misafirlerin iştirak ettiği etkinliklerde öğrencilere sağlıklı ikramlarda bulunuldu.

Dünya gıda günü Etkinliği (1).jpg

Dünya gıda günü Etkinliği (4).jpg

Dünya gıda günü Etkinliği (2).JPG