9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK
GÜNÜ
Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi),
bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü
oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da
yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar
oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa,
çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein
neden olmaktadır.
Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır, oluşması için hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktör
olan glutenli gıdalar tüketmekle kendini gösterir ve yaşam
boyu süren tek gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan
genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Hastalık
yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak
hastalığı, bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya
da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı
tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı literatürde;
çocukluk, ergenlik, orta yaş ve
yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür
Çevresel faktörler ve bu faktörlere
karşı alınabilecek tedbirler nelerdir?
Çevresel Nedenler | Alınabilecek Tedbirler |
·
Anne sütünün verilmemesi ·
Kullanılan mamanın türü ·
Günlük alınan gluten miktarı ·
Tahıl tipleri ·
Uzun süreli antibiyotik kullanımı | · Anne sütünün teşviki ve bebek dostu hastaneler ·
Toplumu beslenme konusunda bilinçlendirme çalışmaları ·
Tedaviye yönelik hizmetler |
Hastalık bazı bireylerde
yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir
hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle
başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir.
Çölyak hastalığı olançocuklarda özellikle karın
ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış
ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik
belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş
bir yelpazeye yayılır.
Yetişkinlerde görülen belirtiler
şunlardır:
·
Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik, Yaşa
göre kilo azlığı, Kas zayıflığı, Kansızlık,
Dışkıda anormallik,büyük tuvalet ihtiyacının artması, İshal,
Kusma, Bezginlik,Nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, Büyüme
geriliği , Ağız içinde oluşan aftlar, İştahsızlık, gaz
şikayetleri, Eklem ve kemik ağrıları,
Sinirlilik, Ciltte kaşıntılı döküntüler
Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte
teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili
bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Çölyak hastalığının tek
tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen
besinlerde bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar,
yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların
içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar
tüketmeliler.
Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler:
·
Tüm sebzeler, Tüm meyveler,Tüm
bakliyatlar,
·
Tüm katkısız katı ve sıvı yağlar,
·
Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker,
zeytin,
·
Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı
olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi
tutulmamalıdır.)
·
Una batırılmamış konserve çeşitleri, Mısır,
pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir.
·
Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm
çekirdeği unu da kullanılabilir.
Evde çekilmiş güvenli
baharatlar.
Çölyak hastalığında diyet tedavisinde
tüketilmemesi gereken besinler:
·
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü
ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik,
makarna,
şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret,
simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça,
ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).
·
Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk
balık gibi et ürünleri.
·
Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b.
·
Guten içeren hazır çorbalar, köfte, pane
harçları gibi hazır çeşniler.
·
Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez,
dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden
önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir.
·
Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle
yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali,
gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.
Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz
gıda ürünleri:
Glutensiz un, Glutensiz makarna, Glutensiz
şehriye, Glutensiz çikolata, Glutensiz kek, kraker, Glutensiz
irmik, Glutensiz güllaç, Glutensiz bisküvi, Glutensiz tarhana.
*Ayrıca gluten içermeyen karabuğday (greçka) üretilmektedir.
